background image
  ΠΟΣ/ΔΕΗ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ

ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΚΟΥΡΑ

Σχέδιο Υπομνήματος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ – ΠΟΣ ΔΕΗ

18/01/2016

Το Ασφαλιστικό Σύστημα ΔΕΗ, σήμερα,

ενόψει της θέσπισης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

  1. Η ρύθμιση που ισχύει σήμερα για το Ασφαλιστικό Σύστημα της ΔΕΗ καθορίστηκε με τον Νόμο 2773/1999 «Περί απελευθερώσεως της αγοράς της Ηλεκτρικής Ενέργειας» και συγκεκριμένα με το άρθρο 34 αυτού και αφορά τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Συστήματος ΔΕΗ, με την χορήγηση ετησίως του αναγκαίου πάγιου πόρου, από τον Κρατικό προϋπολογισμό και την αφαίρεση του αντίστοιχου ποσού από την Ασφαλιστική περιουσία του συστήματος, η οποία είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της  ΔΕΗ ΑΕ.

Η πιο πάνω ρύθμιση στηρίζεται στο γεγονός, ότι η ΔΕΗ επί 34 έτη (από το 1966 μέχρι το έτος 1999) λειτούργησε κάτω από ένα ειδικό καθεστώς «Ασφάλισης στον Εργοδότη» (Νόμος 4491/66), σύμφωνα με τον οποίο, η εισφορές εργοδότη και εργαζομένων Δεν καταβάλλοντο στο ΙΚΑ και σε άλλα Ταμεία, αλλά παρέμειναν μέσα στην επιχείρηση, η οποία είχε την υποχρέωση να καλύπτει όλες τις Ασφαλιστικές Παροχές.

Τα ποσά των Ασφαλιστικών εισφορών που διέθετε, τα επένδυε στο πρόγραμμα Εξηλεκτρισμού της Χώρας, επί σειρά ετών, αποφεύγοντας έτσι «ακριβό εξωτερικό δανεισμό»

 

  1. Αυτή η ιδιαιτερότητα ήταν μοναδική στον Ελληνικό Ασφαλιστικό χώρο, όπου όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΤΕ, Τράπεζες κ.λ.π) λειτουργούσαν χωριστά και έξω από τις ΔΕΚΟ, οι οποίες κατέβαλλαν σε αυτά τις εργοδοτικές τους εισφορές. Παρόμοιο σύστημα ίσχυε στην Γαλλική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (Electricite De France)

 

  1. Κατά συνέπεια η πολυσυζητημένη εξαίρεση του Ασφαλιστικού Συστήματος ΔΕΗ, δεν καθιερώθηκε το έτος 1999 με τον Νόμο 2773, αλλά ξεκίνησε το έτος1966 (Νόμος 4491/66). Επομένως ο Νόμος του 1999 ήταν μια νομοτελειακή επικύρωση της εξαίρεσης, που η ίδια η Πολιτεία νομοθέτησε το έτος 1966 με συντριπτική πλειοψηφία στην Βουλή.

 

Στην συνέχεια, αυτή η ρύθμιση του Ασφαλιστικού ΔΕΗ, επικυρώθηκε με το άρθρο 132 του Νόμου 3655/8.4.2018, Νόμος ο οποίος συγχώνευσε τον Οργανισμό Ασφάλισης ΔΕΗ στο ΙΚΑ, διατηρώντας όμως αυτή την ρύθμιση της χρηματοδότησης του Φορέα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, «ως αντιπαροχή έναντι της ενσωματωμένης στην ΔΕΗ ασφαλιστικής του περιουσίας (όπως αυτό αναφέρεται ρητά στους αντίστοιχους κωδικούς όλων των κρατικών προϋπολογισμών μέχρι σήμερα). Σημειώνεται ότι το ύψος αυτής της χρηματοδότησης, έχει «παγώσει» την τελευταία 6ετία και ανέρχεται στο ποσό των 600.000.000€ ετησίως, το οποίο κατανέμεται σε όλους τους κλάδους ασφάλισης ΔΕΗ (Κύρια Σύνταξη, Επικουρική, Εφάπαξ, Υγειονομική Περίθαλψη, Πρόνοια).

 

  1. Ακολούθησε ο Νόμος 3863/2010, ο οποίος ρύθμισε, μεταξύ άλλων,  τα θέματα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών φορέων και στο άρθρο 44 αυτού ελήφθη μέριμνα για την διατήρηση της ειδικής (όπως αναφέρθηκε παραπάνω) χρηματοδότησης της Ασφάλισης ΔΕΗ, δηλαδή της κάλυψης των δαπανών της, ως αντιπαροχή έναντι της Ασφαλιστικής της περιουσίας και όχι ως Κρατικής Επιχορήγησης.

Αυτή η ρύθμιση εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.

 

  1. Με αυτά τα δεδομένα, ενόψει της επικείμενης νομοθέτησης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης είναι αναγκαία η πρόβλεψη διάταξης, όπως αυτό έγινε σε όλα τα μέχρι σήμερα νομοθετήματα, με την οποία να διευκρινίζεται ότι, η διάταξη του άρθρου 44 του Νόμου 3863/2010, εξακολουθεί να ισχύει.

 

  1. Τέλος η ρύθμιση αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με την Νομοθετική μεταρρύθμιση του γενικότερου Ασφαλιστικού συστήματος και δεν αφορά την εξαίρεση των ασφαλισμένων ΔΕΗ στο επίπεδο των παροχών. Σημειώνεται ότι όλες οι μέχρι σήμερα περικοπές Κύριων και Επικουρικών Συντάξεων και Εφάπαξ, έχουν εφαρμοστεί στους Συνταξιούχους ΔΕΗ, των οποίων οι συντάξεις έχουν περικοπεί κατά μέσο όρο 50% και η συνολική δαπάνη των συντάξεων του ΔΕΗ, έχει μειωθεί κατά 300.000.000€. Κατά συνέπεια οι ρυθμίσεις για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, τα όρια ηλικίας, τις εισφορές κ.λ.π δεν συναρτώνται με την ρύθμιση του άρθρου 44 του Νόμου 3863/2010, που αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης του Φορέα και μόνο, η οποία και πρέπει να επαναληφθεί στις διατάξεις του Νομοσχεδίου που αφορούν την θέσπιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Χ.Σκούρας

Ασφαλιστικός Σύμβουλος

τέως Γεν.Διευθυντής ΟΑΠ - ΔΕΗ